Alternatif Akım Asenkron Elektrik Motoru Bakımı

Alternatif  akım asenkron elektrik motorlarında bakım

 ALTERNATİF AKIM ASENKRON ELEKTRİK MOTORLARINDA BAKIM PROSEDÜRÜ

Müşterilerimiz tarafından bakım amacıyla atölyemize gönderilen alternatif akım asenkron elektrik motorlarında bakım adı altında yapılacak kontrol ve müdahaleler aşağıda maddeler halinde dikkatinize sunulmuştur.

ÖN EKSPERTİZ

Bakım amacıyla alternatif akım asenkron elektrik Motor ve motorların atölyemize nakledilmesine müteakip sökümüne başlamadan önce motorun genel fiziksel durumu kontrol edilecek ve avadanlık durumu tespit edilecektir. Örn :kaplin kasnak ve soğutma eşanjörü var veya yok gibi. Motorun genel durumu ile ilgili görülen eksiklikler, kırık hasarlı parça ve aksamlar firmaya bildirilecektir.Motorun tüm bakım aşamaları fotoğraflanarak kayıt altına alınacak ve firmaya sunulacaktır.

ALTERNATİF AKIM ASENKRON ELEKTRİK MOTORLARINDA BAKIM ADI ALTINDA MEKANİK EKSPERTİZ DETAYLARI

Motor Kaymalı Yataklı İse

Alternatif akım asenkron elektrik motorlarında bakım adı altında kaymalı yataklı motorlarda mekanik ekspertizleri çıkarılırken göz önünde bulundurulacaklar aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

  1. Motor ön ve arka yataklarının hasarlı olup olmadığı, hasarın seviyesi, yatak tadilatı ile düzeltilip düzeltilemeyeceği, yenilenmesi gerekip gerekmediği  tespit edilecektir.
  2. Aynı zamanda rotor mili yatak yüzeylerinde hasarlanma olup olmadığı, yatak toleranslarındaki değişiklikler ölçülerek kayıt altına alınacak görülen olumsuzluklar tarafınıza bildirilecektir.
  3. Yatakların tadilatı, yenilenmesi, rotor milinde yapılacak tadilatlar ayrıca fiyatlandırılacak ve tarafınıza sunulacaktır. Onayınıza müteakip gerekli müdahaleler gerçekleştirilecektir.

alternatif akım asenkron elektrik motoru bakımı

Motor rulman yataklı ise  

Alternatif akım asenkron elektrik motorlarında bakım adı altında rulman yataklı motorların mekanik ekspertizleri çıkartılırken göz önünde bulundurulacaklar aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

  1. Motor ön ve arka kapakları söküldükten sonra rulman yataklarının sıkılık toleransları ölçülecek ve kayıt altına alınacaktır. Görülen olumsuzluklar tarafınıza bildirilecek ve onayınıza müteakip gerekli müdahaleler gerçekleştirilecektir.
  2. Rotor rulmanları hidrolik çektirme ile söküldükten sonra rotor mili rulman yatakları sıkılık toleransları kontrol edilecek ve kayıt altına alınacaktır. Görülen olumsuzluklar tarafınıza bildirilecek ve onayınıza müteakip gerekli müdahaleler gerçekleştirilecektir.
  3. Rotor mili salgısı kontrol edilerek maksimum %3 salgı değerini geçmesi halinde tarafınıza bildirilecek ve onayınıza müteakip gerekli müdahaleler gerçekleştirilecektir.
  4. Rotor balansı kontrol edilerek ISO 1940/1 standartlarına göre alınacaktır ve raporlanacaktır.
  5. Motor gövdesi motor kapakları,rotor,pervane ve diğer motor aksamları üzerinde toz, kir vb. soğutmayı  engelleyici maddeler basınçlı ve kimyasal katkılı basınçlı sıcak su ile yıkanarak temizlenecektir.
  6. Rotor kısa devre çubukları kırık ve kesik olma ihtimaline karşı kontrol edilecektir. Rotor saş paket kısa devre testine tabi tutulacaktır. Görülen olumsuzluklar tarafınıza bildirilecektir.
  7. Rulman yatak sıcaklık sensörleri kontrol edilecek arızalı olanlar yenileri ile değiştirilecektir.
  8. Rulman değişimi istenmesi halinde rulmanlar firmanızdan temin edilecektir.ve manyetik rulman ısıtma cihazı ile homojen bir şekilde ısıtılarak montajı gerçekleşecektir.
  9. Yukarıda bahsi geçen sorunların giderilmesi için firmanıza ayrıca tamir teklifi sunulacaktır. Ve onayınıza müteakip gerekli müdahaleler gerçekleştirilecektir. 

alternatif akım asenkron elektrik motoru bakımı

ALTERNATİF AKIM ASENKRON ELEKTRİK MOTORLARINDA BAKIM ADI ALTINDA ELEKTRİKSEL EKSPERTİZ  DETAYLARI

Alternatif akım asenkron elektrik motorlarında bakım adı altında yapılacak elektriksel ekspertizleri çıkartılırken göz önünde bulundurulacaklar aşağıda dikkatinize sunulmuştur.

  1. Bakım öncesi stator sargıları hı-pot surge testinden geçirilecek, sargı omik dirençleri, toprağa karşı sargı izolasyon direnç testleri, yüksek gerilim testleri ve surge testleri yapılarak kayıt altına alınacaktır. Görülen olumsuzluklar firmaya bildirilecektir.
  2. Stator sargısında gözle görülür bir kavrulma olup olmadığı, stator sargısının faz faz arası izolasyon kağıtlarında, saç paketi kanal izolasyon kağıtlarında.bandaj ve çıkış kablolarında kavrulmaya bağlı dökülme deformasyonlar olup olmadığı kontrol edilerek raporlanacaktır. Görülen olumsuzluklar firmanıza bildirilecektir.
  3. Stator saç paketi kısa devre testine tabi tutulacaktır ve tarafınıza raporlanacaktır.
  4. Stator sargıları termistörleri kontrol edilecek, arızalı olanlar yenileri ile değiştirilecektir.
  5. Stator sargıları ve motor gövdesi kimyasal içerikli basınçlı sıcak su ile yıkanarak temizlenecektir. Temizlenmesine müteakip fırınlanarak 120 derecede 24 saat fırınlanarak kurutulacaktır. Fırınlama sonrası yapılan izolasyon testlerinde izolasyon seviyesinde yükselme meydana gelmez ise gerekli görülmesi halinde verniklenerek tekrar fırınlanarak kurutulacaktır. Fırın sonrası sargı izolasyon testleri (hı-pot surge testleri) tekrar yapılacak ve kayıt altına alınarak tarafınıza raporlanacaktır.
  6. Motor gövdesi basınçlı sıcak su ile yıkanması rağmen istenilen düzeyde temizlenmediğine kanaat getirilirse kumlanarak temizlenecek ve orijinal rengine boyanacaktır.

alternatif akım asenkron elektrik motoru bakımı

YAPILACAK TEST VE ÖLÇÜMLER

  Montajı tamamlanan motora aşağıdaki testler uygulanacak ve raporlanacaktır.

  • Sargı omik dirençleri 1/10000 hassasiyetle ölçülerek raporlanacaktır.
  • Bakım öncesi, fırın sonrası, montaj öncesi ve sonrası toprağa karşı TS EN 60034-15 standartlarına uygun olarak sargı izolasyon direnç testleri yapılarak raporlanacaktır.
  • Stator sargıları HI-POT SURGE testine tabi tutulacak ve sonuçları grafiksel ve rakamsal olarak raporlanacaktır.
  • Rotor balansı ISO 1940/1 standartlarına uygun olarak alınacak ve raporlanacaktır.
  • Rotor mil salgısı kontrol edilecektir.Maximum %3 olacak şekilde
  • Motor boşta çalıştırılacak ve vibrasyon testleri yapılarak raporlanacaktır.

GARANTİ

Bakımı yapılan motor atölyemizde yapılan elektriksel ve mekaniksel  testler  sonucu firmanıza testlim edilecektir. Bakımı yapılan motora elektriksel ve mekaniksel müdahaleler yapılmış ve bunlara bağlı ortaya çıkan problemlere karşı motor 6 ay boyunca garantilidir. Fakat motora bakım esnasında mekanik ve elektriksel aksamına her hangi bir müdahalede bulunulmamış ise zaman içerisinde malzeme yorgunluğuna ve çalışma şartlarına bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkacak problemlere karşı her hangi bir garanti söz konusu değildir.

Garanti kapsamına girmeyen durumlar

  • Yetersiz koruma, aşırı yük, iki faza kalma
  • Rulman dağılması, mil çatlaklıkları, mil kesmesi, rotor kilitlenmesi gibi mekanik nedenler
  • Yıldırım düşmesi, ıslanma gibi harici nedenler
  • Motor üzerinde onarımı yapılmayan sargılar ve sadece bakımı yapılan motorlar garanti kapsamı dışında olacaktır.

 

About the author